Devizne rezerve na kraju decembra 10,914 milijardi evra

Bez autora
Jan 13 2013

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile 10,914 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 400 posto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.Najveći priliv u decembru realizovan je po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 333,8 miliona evra. Pored toga, ostvaren je priliv po osnovu korišćenja kredita i donacija od 43,9 miliona evra i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 33,6 miliona evra.

Devizne rezerve na kraju decembra 10,914 milijardi evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile 10,914 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 400 posto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći priliv u decembru realizovan je po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 333,8 miliona evra. Pored toga, ostvaren je priliv po osnovu korišćenja kredita i donacija od 43,9 miliona evra i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 33,6 miliona evra.

U decembru je najveći odliv iz deviznih rezervi od 58,3 miliona evra realizovan po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima i servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 2,8 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju decembra iznosile su 6.614 miliona evra.

Decembarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 1.267,3 miliona evra i bio je za 383,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U 2012. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 17,4 milijarde evra.

U decembru je dinar nominalno deprecirao u odnosu na evro za 1 posto, a NBS nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik